2020. december 30., szerda

Vermeer (1632-1675)



A holland festő 1632-ben született. Johannes Vermeer van Delft a 17. századi németalföldi festészet Rembrandt melletti legnagyobb alakja, többek között a híres Leány gyöngy fülbevalóval című kép festője.


Vermeer életéről tulajdonképpen nem sokat tudunk. Delftben született egy műkereskedő fiaként, 1653-ban nősült meg. Tizenöt gyereke született, akik közül tizenegy érte csak meg a felnőttkort. Utolsó éveiben anyagi helyzete megrendült, 1675. december 15-én bekövetkezett halála után özvegyére lényegében csak adósságokat hagyott. Vermeernek viszonylag kevés munkája - alig negyven darab - dokumentált, művészi fejlődésének időrendisége is bizonytalan.




Delft látképe



Vermeer az 1650-es évek végén két remekművet festett: ezek az Utca Delftben és a Delft látképe (utóbbi egyik fő műve). Egyes kutatók szerint egy gazdag delfti polgár, az 1674-ben elhunyt Pieter Claes van Rujiven lett a festő mecénása, az ő feltűnése után fordult Vermeer váratlanul a kristálytiszta zsáner felé. (a mecénás az, aki a művészeket támogatja, pl. úgy is, hogy megveszi képeit/ a zsánerkép olyan képtípus, amely a mindennapi tevékenységük közepette ábrázolja az alakokat).Legszebb képeit az 1660-1670 közötti években festette, a korra jellemző egyszerű motívumokat, zenélő csoportokat, enteriőrökben (épületek belseje), hangulatos szobában foglalatoskodó asszonyokat, portrékat alkotott. Legtöbbre kisméretű, gondosan komponált enteriőrjeit értékelik, amelyek megvilágítását az ablakon beáramló napfény adja. Az Olvasó nő, a Nő ablaknál vizeskancsóval és a Tejet öntő asszony című képei ennek a korszaknak a kiemelkedő darabjai. Egyik leghíresebb képét, a derűsen munkájába merülő Csipkeverő nőt a párizsi Louvre-ben lehet látni. (A LOUVRE a világ egyik leghíresebb múzeuma Párizsban)





Nő ablaknál vizeskancsóval





Tejet öntő asszony


Leány gyöngy fülbevalóval


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése