2021. február 24., szerda

Jézus keresztre feszítésének ábrázolása

 

Jézus keresztre feszítése  János evangéliuma szerint: 

 A Jézus keresztje alatt pedig ott állottak vala az ő anyja, és az ő anyjának nőtestvére; Mária, a Kleopás felesége, és Mária Magdaléna. Jézus azért, mikor látja vala, hogy ott áll az ő anyja és az a tanítvány, a kit szeret vala, monda az ő anyjának: Asszony, ímhol a te fiad!Azután monda a tanítványnak: Ímhol a te anyád! És ettől az órától magához fogadá azt az a tanítvány.  Ezután tudván Jézus, hogy immár minden elvégeztetett, hogy beteljesedjék az írás, monda: Szomjúhozom.
Vala pedig ott egy eczettel teli edény. Azok azért szivacsot töltvén meg eczettel, és izsópra tévén azt, oda vivék az ő szájához. Mikor azért elvette Jézus az eczetet, monda: Elvégeztetett! És lehajtván fejét, kibocsátá lelkét.


Kicsoda János evangélista?

Zebedeus és Maria Salome fia volt, idősebb Jakab apostol testvére. A negyedik evangélium és a Jelenések könyvének szerzője (ez utóbbit Patmosz szigetén írja meg). Jelképe a sas. Jézus kedvenc tanítványának tartja magát. A keresztre feszítésnél, ha Jézuson kívül mást is ábrázolnak, mindig ott látjuk Szűz Máriával együtt, sok esetben őt támogatja, vigasztalja.


Amíg a kereszténység üldözött vallás volt, és a Római Birodalomban végeztek ki keresztre feszítéssel embereket, addig vallásos témájú képeken nem ábrázolták Jézus keresztre feszítését.

Az első két keresztre feszítést ábrázoló alkotás az 5. század első feléből való. 





Keresztrefeszítés ábrázolása a középkorban - Jézus keresztje lehet latin kereszt vagy Antal-kereszt (az ilyen keresztnek nincs felső szára, T betű alakja van). A keresztet sok esetben Mária Magdolna öleli át, akit általában kibontott, szőke hajjal ábrázolnak. Szűz Mária közelében található János evangélista és olykor még két Mária nevezetű asszony, akiket a középkortól Mária féltestvéreinek véltek: Mária Kleofás valamint Mária Salome (id. Jakab apostol és János evangélista anyja). A Jézus keresztjén található négy betű egy latin mondat szavainak kezdőbetűi: Iesus Nasarenus Rex Iudaeorum (Názáreti Jézus a zsidók királya).


Kép egy kódexben (13. sz. első fele)
A kereszt alatt: Szűz Mária és János evangélista


14. századi ábrázolás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése