2020. április 30., csütörtök

VII. osztály - Élet a két világháború között.


Rélszlet az új hetedikes tankönyvből.






Urbanismul. Electricitatea și confortul casnic

Generalizarea utilizării electricității a îmbunătățit considerabil aspectul orașelor și confortul casnic. Reclamele luminoase împânzesc marile metropole. Încep să circule tramvaie electrice și troleibuze. În orașele mari din SUA, arhitectura este dominată de „zgârie-nori” precum Empire State Building (sursa 1). Orașele se extind prin construcția unor noi cartiere și se modernizează prin apariția unor sedii de afaceri, bănci, magazine de lux.

Confortul casnic se îmbunătățește substanțial prin apariția iluminatului electric și inventarea unor aparate electrice precum: mașina de spălat, fierul de călcat, frigiderul, aspiratorul. Telefoanele și radiourile se înmulțesc (sursa 2), iar spre sfârșitul perioadei, apare și primul canal public de televiziune, BBC (1937, în Marea Britanie), ceea ce contribuie la informarea oamenilor și la uniformizarea culturală. În SUA și unele țări europene, datorită accesului unor categorii tot mai largi ale populației la bunuri și servicii, se naște societatea de consum.


Sănătatea indivizilor se îmbunătățește printr-o igienă sporită și prin producerea unor medicamente precum penicilina și insulina. Distanțele se scurtează și mai mult prin creșterea vitezei de circulație a trenurilor, avioanelor, automobilelor.






Cu cei 441 de metri ai săi și 102 etaje, Empire State Building (New York) era cea mai înaltă clădire din lume în momentul inaugurării (1929); a păstrat recordul până în 1972.
REDMENTA TESZT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése