2020. április 23., csütörtök

V. osztály - Városállamból lett birodalom


1. hét a tavaszi vakáció után

az V. E és V. G osztályok számára

Kedves diákok ez egy kicsit ismétlő lecke, de új dolgok is akadnak benne.


Az emberiség történelmét több korszakra osztjuk, mi ezekből kettővel foglalkoztunk bővebben (ókor és középkor) de  már elérkeztünk a harmadikhoz is, a középkorhoz, hiszen a magyar honfoglalásról (Kr.u. 895) is volt szó.

Az őskor az emberiség leghosszabb történelmi korszaka, ekkor még nem voltak országok, néhány kivételtől eltekintve olyan nagyobb települések, melyeket városoknak lehet nevezni. Az emberek nem ismerték az írást. Az őskor vége fele terjed el fémeszközök használata.

A második korszak az ókor. Kb. 5000 évvel ezelőtt (Kr. e. 3000-től) kezdődik. Ebben a korszakban már megjelennek az országok (államok), ezek közül sok városállam. Városállamokban éltek az írás feltalálói, a sumérok, a görögök, akiknél megjelent a (demokrácia, jóllehet csak egy városállamban: Athénban), de városállam volt Róma is, melyet a latinok alapítottak, és később hatalmas birodalommá növekedett.






A képek forrása itt: Mozaik. A fekete alapon lévő szöveget én írtam rá.

A feladat megoldása mindenki számára kötelező! Addig oldjátok, amíg 100 százalékban helyes! Az itteni tevékenységetekre jegyet kaphattok!

FELADAT: REDMENTA

2 megjegyzés:

  1. Bulea Christopher Balázs vagyok a v.e osztály-ból és anál a feladatnál amelynél azt írja hogy„Mikor volt a magyar honfoglalás? " én Bejelölöm azt hogy Kr.u.895-ben és mikor beküldöm azt írja hogy 90%-ban helyes és hogy nem jelöltem be azt hogy Kr.u 895-ben vagy azt hogy„ a középkorba" ez miért van így

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Mind a két válasz helyes és MIND A KETTŐT BE KELL JELÖLNI. A középkor az V-XV. század közötti időszak. A magyar honfoglalás tehát a középkorban volt.

      Törlés