2020. szeptember 28., hétfő

A sumérok

Szöveg +2 teszt









Térkép a mai országokkal.
Mezopotámia Irak területén fekszik, a Tigris és a Eufrátesz folyók között.

 

Kedves ötödikesek, kérlek oldjátok meg a szöveggel kapcsolatos tesztet (kattints az oldal alján a REDMENTA TESZTre. Egyesek számára ez lesz az utolsó olyan teszt, amire nem kapnak jegyet, ha ne sikerül. Egyelőre ugyanis csak tízest lehet rá kapni, természetesen akkor ha maximális pontszámot értetek el.




A Tigris és az Euphratész folyók között termékeny síkság terült el: Mezopotámia. Elnevezése görög eredetű: mezopotamaios azt jelenti, folyók közötti. 

A legrégibb városállamokat ezen a területen a sumérok alapították. Jól szervezett városaik középpontjában a lépcsőzetes torony­templom, a zikkurat állt. A zikkuratot csillagvizsgálóként is használták. A legfelső szinten – ahova lépcsőkön lehetett feljutni – állt az isten szentélye. Az építkezésekhez szárított agyagtéglát használtak. Mivel itt a kő ritka és értékes volt, csak nagyon fontos dolgokat készítettek belőle: törvényoszlopokat, istenek szobrait, pecsétnyomókat.

Az egykori Ur város zikkurátja rekonstrukció után



A sumérok többistenhívők voltak. Főbb isteneik: Anu - ég; Ki - föld; Enlil - levegő; Enki - víz. 
A sumer szobrászat legtöbb emléke úgynevezett fogadalmi szobor. Mezopotámiában szokás volt, hogy a királyok és vezető tisztviselők saját szobraikat helyezték el fogadalmi ajándék gyanánt a szentélyekben. A szobrok állítójukat helyettesítve állandóan fohászkodhattak az istenségek színe előtt. 






aki még nem találkozott ezzel, ezt is oldja meg:

REDMENTA TESZT

A teszteket aznap kell megoldani, amikor közzéteszem őket az osztályok csoportjaiban!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése