2020. május 10., vasárnap

V. oszt. - Románkori templomok



Az antikvitás (ókor) óta a románkori építészet jelenti az első monumentális stílust. Az egész katolikus Európában elterjedt (Nyugat- és Közép-Európa).

Az építészet legfőbb feladata a templomépítés volt. A várakat nem számítva ezek voltak a legnagyobb épületek. A festészet és a szobrászat tulajdonképpen a templomok díszítésére szolgált, ebben a korban nincsenek tájképek, embereket ábrázoló portrék, csendélet, csupán Istent és a szenteket ábrázoló képek.

A románkori templom fő jellemzője a tömör, vastag falazat és a félköríves záródású nyílások (ablakok, ajtók). A románkori nyílások általában kicsik. Ennek az oka az volt, hogy féltek attól, hogy nagy ablak esetén összeomlik a templom.

 Celles, Belgium 

 A templomok többségükben hosszanti elrendezésűek és a korai keresztény bazilikális elrendezésűek. A bazilika olyan templom, melynek legalább három hosszanti tere (hajója) van (ezeket oszlopok vagy pillérek választják el), és a főhajó (a középső hajó) magasabb mint a mellékhajók. 



A templom belseje. A hajók között pillérek.







az oszlop kör alaprajzú, a pillér szögletes alaprajzú


REDMENTA TESZT

csak egyszer oldható!

Mivel ki volt írva, hogy egyszer oldható, ezért csak a legelső eredményt vettem figyelembe azoknál, akik 3-4-szer is próbálkoztak. Ezek szerint a legjobbak hétfő 4 óráig a következők voltak:



az ezt megelőző lecke:

A románkori ábrázolásmód



2 megjegyzés:

  1. Az utolsó feladatnál a képen nem látszanak a mellékhajók.
    Selyem Tamás

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tamás. most védekezhetnék azzal, hogy "ami fehérrel van kiemelve az első képre vonatkozik", már csak azért is, mert a kép alá csak azt írtam be, hogy mi az oszlop és mi a pillér. A lényeg viszont az, hogy nem vettem észre, hogy ebből a képből nem derül ki, hogy ennek a templomnak mellékhajói vannak. Mivel a főhajó két oldalán lévő teret egy fal 2 részre osztja. Ha ez a fal oszloponként, pillérenként ismétlődne, akkor kápolnákról lenne szó, nem mellékhajókról. A bursfelde-i apátság ettől függetlenül még bazilika. Köszönöm szépen az észrevételt! Teszek egy másik képet is a két kép közé. Itt meg egy link a templomról, és kolostorról: https://www.youtube.com/watch?v=7m9V-o1F8J8

      Törlés