2020. május 20., szerda

VIII. osztály Románia a második világháború elején

- A második világháborút Németország robbantotta ki, melyet 1933 óta Adolf Hitler és a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt vezetett.
- A németeket az első világháború végén megalázták, területeket csatoltak el Németországtól, több millió német került a szomszédos országokhoz (főleg Csehszlovákiához, Lengyelországhoz, Franciaországhoz), hatalmas jóvátétel kifizetésére kötelezték az első világháborúban okozott károkért, megtiltották hogy fejlessze hadseregét.
- Hitler újra erős és nagy Németországot ígért népének, és erőteljesen antiszemita (zsidóellenes) volt. Demokratikus választások során került hatalomra, vakmerő lépéseivel, megdöbbentette első világháborús ellenfeleket, a franciákat s az angolokat. Főleg az utóbbiak úgy gondolták, hogy ha kielégítik Hitler egyes követeléseit, elkerülhetik egy újabb világháború kitörését. Ezért, belegyeztek pl. abba is, hogy Németország magához csatolja Csehszlovákia azon részeit, ahol a németek élnek többségben. Sőt aztán Csehszlovákia teljes cseh felét megszállta (1939).
- Németország legjelentősebb szövetségese a Mussolini által vezetett fasiszta Olaszország volt. Akcióiba igyekezett viszont másokat is bevonni. Pl. Csehszlovákia szétdarabolásában Magyarország is szerepet játszott, mivel az első világháború végén, ehhez az országhoz is jelentős méretű magyar terület került, jelentős magyar népességgel.
- Németország aztán megtámadta Lengyelországot (1939. szept. 1.), de előbb titkos szerződést kötött addigi legnagyobb ellenségével a Szovjetunióval, amelyben leszögezték hogy felosztják egymás között Lengyelországot.
- Románia legfontosabb szövetségesét, Franciaországot 1940 nyarán győzte le. Ekkor három ország kezdett el határozottan és fenyegetően területeket követelni Romániától: a Szovjetunió (Besszarábiát, vagyis Moldva keleti részét, valamint Bukovinát, Moldva északi részét), Magyarország (Erdély nagy részét), Bulgária (Dél-Dobrudzsát). Románia a szovjet és bolgár követeléseket teljesítette, de az ország legfejlettebb részét, ahol jelentő számú román is élt, nem akarta átadni Magyarországnak.
- Hitler nem akarta, hogy Románia és Magyarország háborúzzon, mert már tervezgette a Szovjetunió elleni hadjáratot, és ehhez szüksége volt a Románia területén lévő olajra (a tankokba kellet üzemanyag). Ezért Erdély egy részét Magyarországnak adta, jóval kevesebbet, melyet a magyarok követeltek. Ezt követően Románia szövetséget kötött Németországgal, és következő évben már az elején bekapcsolódott a Szovjetunió elleni háborúba, visszaszerezte az egy évvel korábban a Szovjetuniónak átadott területeket, sőt új területeket is elfoglalt. Az Antonescu tábornok által vezetett Románia 1944 augusztusáig volt hitleri Németország szövetségese.

Románia területi veszteségei 1940-ben (a zöld - Észak-Erdély Magyarországhoz kerül)

Magyarország térképe 1941-ben


Románia 1942-ben

Redmenta teszt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése