2020. május 3., vasárnap

V. osztály - Jézus születése és gyerekkora az evangéliumokban



Júdea Betlehem nevű városában született, és Názáretben nőtt fel Jézus, akit a zsidók egy része a Megváltónak tartott. Ő volt az, aki az új vallás megteremtője lett. Életéről a korabeli nem vallásos források nem nagyon beszélnek. A keresztények szent iratai, köztük a Jézus életét elbeszélő négy, görög nyelven írt evangélium sem azzal a céllal készült, hogy életrajzként szolgáljon, hanem hogy tanítson. A négy evangélium szerzője: Máté, Márk, Lukács, János. Az evangélium örömhírt jelent, amelyben a Megváltó eljöttét adták tudtul.


 Fra Angelico: Angyali üdvözlet (15. századi ábrázolás) - Gábriel arkangyal megjelenik Szűz Máriának és közli vele, hogy gyereke fog születni

A Biblia szerint egy szegény ács jegyesét, Máriát Gábriel arkangyal kereste fel. Tudtul adta neki, hogy fiút fog szülni, akinek nem földi ember az apja, hanem az Isten. Jézus Betlehemben született Augustus császár idején egy istállóban.

Fra Angelico: Királyok imádása - a három napkeleti bölcs felkeresi a kisded Jézust (15. századi ábrázolás)


Heródesnek, a zsidók királyának is fülébe jutott, hogy pásztorok és napkeleti bölcsek hódolnak a gyermek előtt, és a zsidók újszülött királyának nevezik. Nem akarta, hogy a Dávid király családjából származó jelölt elvegye trónját. Ezért megparancsolta, hogy minden két évesnél fiatalabb gyermeket öljenek meg. József azonban álmot látott, amelyben egy angyal figyelmeztette, hogy meneküljenek el Egyiptomba. A család csak Heródes halála után tért vissza Júdea földjére.


Fra Angelico: Menekülés Egyiptomba (15. századi ábrázolás)


REDMENTA TESZT

este fél nyolcig a következő diákok oldották meg ügyesen a tesztet



Korábbi ötödikes leckék

Városállamból lett birodalom (Róma)

Róma öröksége

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése